Francesc Navarro.
Com és habitual el Festival Internacional de Cinema de Muntanya i Aventura de Torelló, que tindrà lloc entre els dies 16 i 25 de novembre, ja té pràcticament a punt l'edició en curs, enguany la número 25, tan pel que fa a la secció oficial com la resta d'apartats.
Aquest any, el 25è aniversari marcarà el desenvolupament del Festival i per això el passat mes d'abril vam iniciar el cicle de projeccions Camí dels 25. Amb motiu del quart de segle també s'ha canviat la imatge corporativa del Festival, que ha dissenyat Josep Jaumira, autor també del cartell de la vigent edició.
La celebració també farà que se substitueixi l'homenatge que cada any fa el certamen per dues nits temàtiques dedicades a l'escalada i l'alpinisme amb els principals referents de cada gènere de l'últim quart de segle. El Festival també promourà activitats relacionades amb l'Any Polar Internacional, celebració a la qual s'ha adherit.
El Festival ha experimentat un important creixement en els últims anys i durant aquest quart de segle ha traçat passos paral·lels amb l'alpinisme i l'escalada. És un quart de segle de Festival, però també un quart de segle de persones dedicades al món de l'alpinisme. Si el festival al llarg dels anys ha evolucionat, aquesta ha estat conjuntament amb l'alpinisme, l'escalada i el cinema. És per això que el 25è aniversari és un bon moment per recordar com ha evolucionat la muntanya al llarg de les edicions d'aquest Festival de Cinema.
Al llarg de 24 anys Torelló ha homenatjat els principals referents mundials de l'alpinisme i l'escalada. En aquesta edició, però, s'ha cregut oportú substituir l'homenatge per dues nits temàtiques dedicades a l'alpinisme (17 de novembre) i l'escalada (22 de novembre) a més de taules rodones. En elles hi participaran una dotzena de personatges que són referents mundials de cada gènere, entre ells Mick Fowler, Krzyztof Wielicki, Marko Prezelj, Silvo Karo, Josune Bereziartu etc.
Aquestes nits temàtiques es complementaran amb una exposició "25 anys de Festival, alpinisme i cinema" que pretén mostrar el paral·lelisme entre el Festival i l'alpinisme explicant els canvis que s'han produït en aquests 25 anys, però també en l'escalada. Tot reforçat amb imatges que es podran veure en l'exposició que es muntarà en el lloc on s'ha fet gran i ha evolucionat el Festival, Torelló. Aquesta serà només una de les tres exposicions que hi haurà en la pròxima edició del Festival. De la resta n'informarem a l'octubre, quan es faciliti tota la informació completa del certamen.
Amb motiu del 25è aniversari el Festival s'ha fet un rentat de cara i ha canviat la imatge corporativa. L'anterior era vigent des de l'any 1987. Per això s'ha encarregat al dissenyador Josep Jaumira la confecció d'un nou identificatiu que és la piràmide que apareix en aquesta il·lustració.
El mateix dissenyador és l'autor d'un cartell on, per sobre de tot, hi destaca el número 25. Explícitament no s'hi veu cap muntanya perquè (tot i que es poden interpretar amb les fines traçades) perquè Jaumira considera que el certamen està prou consolidat i hores d'ara tothom l'identifica. El cel blau amb núvols pretén mostrar la il·lusió feta realitat un cop s'arriba al fita dels 25, però a l'hora el de l'alpinista que assoleix un objectiu, el grava i disposa d'una plataforma per compartir-lo amb els aficionats a aquesta disciplina esportiva.
Tot i que el Festival se celebra durant el mes de novembre l'activitat, en menor grau, es manté durant tot l'any. Els dos últims mesos s'han projectat, mercès a una iniciativa de l'Obra Social Caixa Sabadell, dues de les pel·lícules guardonades en la passada edició del Festival, a 19 ciutats del país com Barcelona, Girona, Lleida, Reus, Sabadell, Terrassa, Mataró, Santa Coloma de Cervelló, Solsona, Manresa, Mollet del Vallès, Balaguer o Solsona.
El Cicle de Muntanya ha permès que més de 2.300 persones hagin vist Asiemut, la cinta canadenca que es va endur el premi al millor film d'Esports de Muntanya, i Amazonian Vertigo , una pel·lícula francesa considerada el millor film de Muntanya pel jurat de la passada edició del Festival. Aquesta iniciativa és una excel·lent promoció del certamen torellonenc i dels valors de les diferents disciplines esportives alpinístiques per tot el país.
D'altra banda, el Festival va endegar el passat mes d'abril el cicle de projeccions Camí dels 25, on es poden veure alguns dels films més interessants d'aquest quart de segle, millor identificats amb l'aventura.
Des del 26 d'abril s'han pogut veure a la biblioteca Dos Rius i la plaça Mn Fortià Solà les pel·lícules Asiemut (Millor film d'Esports de muntanya 2006) i L'echo du Thien Shan (Gran Premi Vila de Torelló 1997), així com també una selecció de les millors pel·lícules de free-ride, coincidint amb el Festus 07, i Omo cesta do Praveku, dins la programació de Les Fresques.
Des d'ara i fins a la celebració del Festival es podran veure encara les següents pel·lícules, dins el mateix cicle, l'últim dijous de cada mes a la biblioteca Dos Rius:
30 d'agost
Des manchots et des hommes. Luk Jacquet i Jérôme Maison. França. 53' (Millor film ecològic 2005)
27 de setembre
Coast to coast "a piece of my heart". Olivier Aubert i Mike Blyth. Suïssa. 52' (Millor fotografia 2006)
25 d'octubre
Ballooning over Everest. Leo Dickinson. G. Bretanya, 1992. 52'
Període d'inscripcions i premis
Els realitzadors que vulguin presentar films per a la secció competitiva del Festival d'aquest 2007 tenen temps fins el 15 de setembre de 2007. Aquesta data límit és la mateixa per als qui vulguin participar en la tercera edició del Premi Caixa Sabadell de periodisme de muntanya i aventura, que premia els millors article i reportatge publicats en revistes i periòdics de l'Estat espanyol durant l'últim any.
Les bases per participar al certamen ja estan publicades al web del Festival (www.torellomountainfilm.cat) i, a continuació, els detallem els premis als quals podran optar les cintes que se seleccionin per a la Secció competitiva.
Premis: 9.000 Euros repartits en 9 premis diferents. En destaquen, entre d'altres: el Gran Premi Vila de Torelló al millor film (Flor de Neu d'Or i 3.000 Euros); Premi Obra Social Caixa Sabadell al millor film de muntanya (Flor de Neu de plata i 1.200 Euros); Premi Grandvalira al millor film d'esports de muntanya (Flor de Neu de Plata i 1.200 Euros); Premi al millor film ecològic (Flor de Neu de plata i 1.200 Euros); Premi del Jurat (Flor de Neu de Plata i 1.200 Euros) o Premi Temps d'Aventura per films de muntanya o d'esports de muntanya (compra dels drets d'emissió per TVC per valor de 600 euros).El premi de periodisme està dotat amb 1.200 euros, 600 per al millor article i 600 més per al millor reportatge, com cada any també es donarà el el Premi FEEC a la millor fotografía.